Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Höri

A dzsungáriai törpehörcsög - Phodopus sungorus


 

A dzsungáriai törpehörcsög az egerekkel és a patkányokkal rokon rágcsáló. 

törpehörcsög hörcsög Eredeti élőhelye Belső Ázsia az Orosz sztyeppék. 

Testének mérete 6-11 cm és tömege nem haladja meg az 50 grammot. Harmad akkora, mint az európai rokonai. Hátuk szürke, közepén egy fekete vonal húzódik. Hasuk fehér, farkuk pici, szemük fekete és fejükhöz képest nagy. Eredeti élőhelyükön télire bundája fehér színűre változik. 

A hörcsögök kedvelik a magányt. Kb. 1 méterre a felszín alatt barlangokat ásnak maguknak. 
törpehörcsög hörcsög     törpehörcsög hörcsög 
Az agyagos löszös talajt kedvelik, tehát a legjobb gabonaföldeket. A hörcsög szállásának több bejárata és számos kamrája van. Az egyik kamrát alvásra a másikat illemhelynek a többiben élelmet tárol. Éjszakai állatok, mint a legtöbb rágcsáló, szürkület után hagyja el a szállását és indulnak élelmet keresni. 

Az étrendje főként növényekből, gyökerekből, magvakból, levelekből áll, de fogyasztanak rovarokat is. Táplálékukat pofazacskójukban gyűjtik. Mellső lábaikat kezekként használják, ezekkel tömik a táplálékot rugalmas pofazacskójukba. Élelmiszer felhalmozók, ha bővében vannak az élelemnek, akkor egy részét leviszik földalatti barlangjukba. Az így tárolt készlet kitart a téli hónapokban is. 

A telet a jó melegen és puhán kibélelt vackukban a készleteik közelében töltik. Téli álmot alszanak. Az alvás ideje alatt testmelegük néhány fokkal 0C fölötti hőmérsékletre süllyed. Mihelyt kitavaszodik, és elegendő élelem kínálkozik a sztyeppén, felébrednek téli álmukból. 

Ellenségei a róka, a menyétfélék, a baglyok, és a nagyobb ragadozó madarak. Mégis a hermelin és a görény elsőszámú ellensége. Ezek ugyanis utána mennek földalatti üregébe, és ott végeznek vele. 

A szabad természetben a hörcsögök élete mindössze 2-3 év, de mivel gyorsan szaporodnak, számuk igencsak magas az eredeti élőhelyükön. A gyors szaporodásukkal pótolják az ellenségeik által okozott vesztségeket. 

Ez a régóta ismert hörcsög csak néhány évtizede vált háziállattá és gazdagítja a kisállat-kereskedések választékát.

 

 

 

 

 

 

 

 

A törpehörcsög tartása, etetése


 


Terráriumban, vagy ketrecben is tarthatjuk hörcsögünket. A ketrec előnyösebb, mert szellőzik, és a rácsaiba kapaszkodva is tudnak mászkálni a hörik. A mérete két állat esetén legalább 35-40 cm legyen, de figyeljünk arra, hogy milyen méretű tárgyakat, kisház, mászóka, mókuskerék stb. helyezünk el benne. 

törpehörcsög hörcsög    törpehörcsög tartása    törpehörcsög hörcsög 

Szobahőmérsékleten 20-25 C°-on érzik jól magukat. Ügyeljünk arra is, hogy a hőmérséklet télen se menjen 15 C fok alá. Ne tegyük a ketrecet huzatos helyre. Elhelyezésénél arra is figyeljünk, hogy közvetlenül tűző napfény ne érje, pl.: ablak előtt, mert nyáron a hőmérséklet annyira felmehet, hogy elpusztulnak az állatok. Elhelyezésénél az is szempont, hogy alapvetően éjszakai állat, ezért nem előnyös abban a szobában tartani, amelyikben alszunk. 

Alomként faforgácsot használhatunk. Jó minőségű a tömörített, préselt kiszerelésben kapható forgács. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Szénát, és papírt is rakhatunk be neki, mert szétrágja, és kibéleli vele a kisházát. Papír zsebkendőt NE rakjunk be, illetve olyan puha papírt, ami beleragadhat a pofazacskójába. 

A terrárium berendezései: 
Mindenképpen tegyünk be egy házikót, ahova bevackolhatja magát hörcsögünk. Készíthetünk mászókát, de a magasságára figyeljünk, hogy a terráriumból ne tudjon kimászni kedvencünk. Alagutat is építhetünk, mert mindenhova szeret bebújni, de erre a célra egy vécépapír guriga is megteszi. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. A rendszeres edzés érdekében egy kondigép is kell, azaz egy mókuskerék, melyben a napi mozgásigényét levezeti. Kerüljük a zárt, ketrecen kívül használható gömböt, mert a hörcsög kis tömege miatt akár el is pusztulhat, ha sokáig benne hagyjuk. Ez a háromszor nagyobb testű aranyhörcsögnek ideális. A berendezéseknél kerüljük a hegyes éles tárgyakat, melyek sérülést okozhatnak hörcsögünknek. 

Takarítása könnyű feladat, mert a hörcsög nagyon tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot, és oda végzi dolgát. A teljes forgácsalmot elég hetente lecserélni, míg a nedves forgácsot a höri által kiválasztott sarokban akár naponta frissíthetjük, illetve a romlandó ételmaradékot, gyümölcsöt, zöldséget szintén naponta cseréljük. Így nem lesz hörcsögszag a lakásban. 
A törpehörcsög szőre külön ápolást nem igényel. 

törpehörcsög tartása 
Rendszeresen tisztálkodik, nyelvével megnedvesített mellső lábaival mossa a fejét, és bundáját. 

törpehörcsög 
A kondigép fontos berendezés a mozgásigény levezetésére, az elhízás ellen. 

törpehörcsög 
A kishörik már háromhetes korukban felfedezik a vécépapír guriga előnyeit. 

Csak két különböző nemű hörcsögöt lehet együtt tartani. 
Két egynemű felnőtt höri békésen nem fér meg egy terráriumban, a területükért verekedni fognak, és ha addig szelídek voltak, akkor vadakká válhatnak, az egymás ellen irányuló agresszív magatartásuk miatt. 
Kifejlett állatoknál előfordulhat, hogy különböző nemű két idegen höri sem fog párt alkotni. 

A kiskorukban összeszokott párt ne válasszuk szét több napra, mert ha ismét összerakjuk őket, lehet, hogy nem ismerik fel egymást, és harcolni fognak a területükért. 

A nemek megállapítása nem könnyű, főleg, ha még kicsik a hörik. 
A hím és nőstény között látható a különbség a nemi szerv, és a végbélnyílás közötti távolságban van, amely két szerv a nősténynél közelebb, a hímnél távolabb van egymástól. A nőstények nemi szervének környéke majdnem szőrtelen, míg a hímeknek szőrösebb. A kifejlett hímeknél jól lehet látni a kiálló heréket. 

Ehhez a vizsgálathoz el kell fogni a hörit, ami ellen küzdeni fog. Ilyenkor vigyázzunk, hogy ne okozzunk neki sérülést a túl erős szorításunkkal, nehogy összeroppantsuk. Táplálása 
Ideális táplálék a kisállat kereskedésekben kapható hörcsögöknek készített magkeverék. Azt a kiszerelést válasszuk, amely vitaminokat is tartalmaz. Fogkoptató kőből is a vitaminnal dúsított változatot vegyük meg. A kalcium pótlására megfelel a díszmadarak részére készített halcsont. Így a hiánybetegségek megelőzhetők. 
Ivóvízre nincs szüksége, de helyette mindig legyen friss zöldség, gyümölcs a folyadék pótlására, amit naponta cseréljünk frissre. 
Szinte minden olyan zöldséget és gyümölcsöt adhatunk neki, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát, hagymát, illetve olyat, amit mi sem ennénk szívesen. 
Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik. 

törpehörcsög     törpehörcsög 


törpehörcsög 
Tiszta kézzel nyúljunk hozzá, mert ha élelmiszer szagot, ízt érez ujjunkba harap. 

Hörifotó 
A számára kedvenc ételért megküzd, és nagy erővel próbálja elvenni kezünkből. 

törpehörcsög hamster   törpehörcsög hamster   törpehörcsög hamster   törpehörcsög hamster 

törpehörcsög hamster     törpehörcsög hamster     törpehörcsög hamster 
Egy kis csemegét is adhatunk, pl.: dió, mogyoró, szárított banán, sajt, csoki, keksz, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás miatt. 

törpehörcsög phodopus sungorus     törpehörcsög phodopus sungorus     törpehörcsög phodopus sungorus 
Egyik legfinomabb étel számára a csemegekukorica, persze nyersen főzés nélkül. A napraforgóból vágott szeletet több napig is bent hagyhatjuk a terráriumban, így mindig tud belőle szemezgetni. 


A terráriumba rakott táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörcsögök számát és az eleve kicsi méretét. A zöldséget, gyümölcsöt ne hagyjuk megromlani, mindig időben vegyük ki a maradékot, és cseréljük frissre, mert megbetegszik tőle hörcsögünk. 
NE adjunk nekik sós, pörkölt magvakat, csak természetes állagú magvakkal etessük! 

Hosszantartó kánikulában, 
mikor, a szoba hőmérséklete, melyben tartjuk kedvenceinket 30 C° körüli, illetve magasabb, különösen nagy figyelmet fordítsunk, arra, hogy mindig friss gyümölcs, zöldség legyen a folyadék pótlására. A táplálékot nem kell apróra vágni, szeletelni, hiszen a hörik rágcsálók, egy darabban adhatjuk oda nekik az uborka, sárgarépa, vagy a paprika darabot. 
A gyümölcsöt, zöldséget este, és reggel cseréljük frissre, ne hagyjuk bent, nehogy rothadásnak induljon. 
A táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörik számát, és eleve pici méretét, és a nősténynek több folyadékra van szüksége, ha kicsinyeit szoptatja. 


törpehörcsög phodopus sungorus     törpehörcsög phodopus sungorus     törpehörcsög phodopus sungorus 
Próbálkozhatunk, az itatással, de miután megkóstolta, és tovább állt, akkor ne erőltessük, maradjunk a friss lédús zöldség-gyümölcsnél. A rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehöriknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra. 


törpehörcsög phodopus sungorus     törpehörcsög phodopus sungorus 
A höri az alváshoz nyugodt helyet keres magának. A kisház ezért fontos, mert oda bevackolhatja magát. A nyári meleg őket is megviseli. Az első meleg napokban, a fejét a kisház ablakán kidugva aludt. A kánikulában, a terrárium sarkába a forgácsot is félre tolta, és a műanyagot használta fekhelynek. 
Amint elviselhetővé vált számára a hőmérséklet, ismét a kisház lett otthona. 


törpehörcsög hamster 
A kisházat leemelve láthatjuk a gondosan elrendezett forgácsot, a szétszedett vécépapír-gurigából, és a szénából megépített vackát. 


törpehörcsög hörcsögök 
Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk a hörivel. Mozgékony természete bajba sodorhatná egy asztalról, vagy székről leesve. 


törpehörcsög hörcsögök     törpehörcsög hörcsögök 
A terráriumon kívül a nagy és szokatlan térben , és a fedezék nélküli helyeken, csak kúszva járkál. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlanul maradhat, azaz lefagy, mint a Windows, aztán Reset, és megy tovább. Ilyen esetben, ne háborgassuk, el fog indulni magától is. 


A hörcsög vásárlása előtt, 
járjuk végig az ismert kisállat kereskedéseket, és nézzük meg a választékot. 
Első lépésként tegyük be kezünket a terráriumba (persze, csak ha lehet) és figyeljük meg az állatok viselkedését. Ha nem menekülnek el, hanem odajönnek a kezünkhöz, akkor szelíd állatokra találtunk. Amennyiben két lábra áll, és kerregő hangot ad, ha közelebb nyúlunk harapni is fog. Az ilyen hörcsögöt ne vegyünk meg, mert már nem lesz szelíd. Miután ellenőriztük viselkedésüket, figyeljük meg mozgásukat, szőrüket, és hogy nincs-e rajtuk sebhely. 
Ha minden feltételnek megfelel a hörcsög, akkor vásároljuk meg. 

A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de nem tudhatjuk, hogy milyen alomból származnak, ezért készüljünk fel, hogy másfél-két év után elpusztulhat a kedvencünk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A törpehörcsög tenyésztése


 


A hörcsögöt szobában, fűtött helységben tartjuk, az év bármely szakában születhetnek kicsinyei. A vadon élő rokonai azonban évente rend szerint csak kétszer, tavasszal és nyáron szaporodnak. 

A kis hörik már hathetesen ivarérettek, de tenyésztésükkel várjunk legalább három hónapos korukig. A törpehörcsög társas állat, a különböző neműek békésen élnek együtt. Miután összetettünk egy párt, azt már nem szabad különválasztani, mert ha újból összekerülnek, biztos, hogy nem ismerik meg egymást. A kicsinyek születése után nem kell külön tenni a hímet, mert közösen gondozzák a kölyköket. 

Készítsük elő a környezetüket a tenyésztéshez. 
Tegyünk be forgács alomnál puhább anyagot, amivel a nőstény kibélelheti a kisházat. Ez lehet akár széna is, de még a játéknak berakott wc papír gurigát is szétszedi és behordja bélésnek. Gondoskodjunk még egy kisházról, mert a hím nem fog elférni az újszülöttekkel teli házikóban és szüksége lesz egy helyre, amit szállásnak használ. 
A vemhességi idő 16-18 nap. 
Az alomnagysága 2-10 kishöri. 
A kicsik csupaszon és csukott szemmel jönnek a világra. A nősténynek nyolc emlőbimbója van, ezért ennél több ivadék nem szokott életben maradni. Szőrük ötnapos korukban kezd nőni, szemük kéthetes koruk előtt nyílik ki. A kis jövevények jelenlétéről a házikóból jövő vékony cincogás alapján szerezhetünk tudomást. Az újszülött kishöriket ne fogdossuk, ne háborgassuk a jól kibélelt vackukban. A nőstény ilyenkor harapósabb, félti kicsinyeit. 

törpehörcsög hörcsögök   Háromnapos korukban, csupaszon, csukott szemmel. 

törpehörcsög hörcsögök   Nyolcnaposan, megjelenik a szőrzet. 

törpehörcsög hörcsögök   Kéthetesen, már hasonlítanak a szülőkre. 

törpehörcsög      törpehörcsög 
Háromhetesen ugyanazokat a táplálékokat eszik, mint a szülők. 

Vizet ebben az időszakban sem kell adni, de a táplálásnál figyeljünk, hogy mindig legyen friss lédús zöldség és gyümölcs a szoptatós nőstény számára. A kicsinyek két hétig csak szopnak, de utána már a magkeveréket is kóstolgatják. A három hetes kishörik táplálása megegyezik a szülőkével. 

hamsterA felderítő útra indult kölyköket anyjuk visszaviszi a házikóba. Ez néha sok energiájába telik hörimamának, mikor mind a hat kishöri egyszerre indul a terrárium vagy ketrec felderítésére. 

A kölyköket négyhetes korukig kell a szülők mellett tartani. Ekkor viszont mindenképpen szét kell választani őket, mert a nőstény az új alom számára készíti elő a vackot, és nem tűri a meg a már kifejlett kölykeit. Ebben az időszakban különösen figyeljünk oda, hogy megfelelő időben külön tegyük az állatokat, mert a már ismét vemhes nőstény csúnyán megharaphatja a kishöriket. 
Ha figyelmetlenek vagyunk, és nem válasszuk szét őket, akkor a kicsik a nőstény agresszív viselkedése miatt félősek, nehezen szelídíthetők lesznek. 
Öthetesen méretük már akkorák, mint szüleiké, bundájuk színe is megegyezik, alig lehet megkülönböztetni őket. 

A vemhesség és ivadékgondozás időszaka alatt igyekezzünk háborítatlan körülményeket biztosítani a pár számára.